אצטדיון טוטו טרנר
החל מעונת 2015/16 מארחת הפועל באר שבע את משחקיה באצטדיון "טוטו טרנר". במשך כל שנותיה שיחקה הקבוצה באצטדיון וסרמיל, ע"ש ארתור וסרמיל, ילד יהודי שנרצח בשואה במחנה ההשמדה מיידנק ואימו תרמה את שיפוצו ב-1988. לאחר תקופה ארוכה של תכנון ועבודות הקמה נבנה בית חדש לאוהדים האדומים. האצטדיון קרוי על שמו של ראש העיר לשעבר, יעקב טרנר, ומכיל כ-16,000 מקומות.
עלות הקמתו כ-200 מליון ש"ח. שליש ממימון האצטדיון הגיע ממועצת ההימורים ה"טוטו", אך עיקר המימון הגיע מעיריית באר שבע וממכירת שיטחו של אצטדיון וסרמיל להקמת שכונת מגורים. בניית האצטדיון ויסודותיו החלה באוגוסט 2011 והסתיימה באוגוסט 2015.
עיצוב ותכנון האצטדיון בוצעו על ידי חברת "גולדשמידט וארדיטי בן נעים אדריכלות בע"מ" ואת בנייתו ביצעה חברת "מתכת עדין". האצטדיון שייך לעירייה ולחברה הכלכלית לפיתוח ב"ש.
ההשראה לבניית האצטדיון התקבלה לאחר ביקור בהולנד, כשהאדריכלים סיירו באצטדיון "גלרדום" של קבוצת ויטסה ארנהיים המקומית. אצטדיון טרנר בנוי כקופסה כאשר פינות קירותיו החיצוניים צופו באבנים מודרניות. כמו כן, צורת גל אדום עוטפת את האצטדיון ומעניקה לו מראה ייחודי ויוקרתי. מלבד הקופות הממוקמות מחוץ ליציעים, ניתן יהיה למצוא גם את החנות הרשמית של הקבוצה, אשר תפתח במהלך 2015/16. בפינות יציעי האצטדיון הוצבו מסכי LED ענקיים, דוכני מזון ושתייה ועוד מגוון חידושים, כאשר יציע ה-VIP כולל מסעדות, עמדות שידור חדישות וחדרי הלבשה מפוארים לשחקנים ולשופטים. בקומה הראשונה שלו מוקם חדר מסיבות עיתונאים מפואר.
האצטדיון נבנה בהתאם לתנאים מחמירים של פיפ"א ואופ"א, והוא עומד כמובן בכל התקנים האירופיים. הוא מוקף במצלמות אבטחה במעגל סגור, אשר יתמקדו ויכסו כל פינה אפשרית. מערכת ההגברה והכריזה נחשבת למתקדמת ביותר, כאשר הרמקולים הותקנו על גגות היציעים. הכסאות, שהרכבתם ארכה למעלה מחודש וחצי, יהיו בצבע אדום על-פי בקשת האוהדים.
פירוט היציעים:
היציע המערבי: מאכלס את אוהדי הפועל באר-שבע במשחקיה הביתיים והוא מכיל כ-4,650 מקומות, הכוללים גם את יציע הכבוד, העיתונאים ויתר תאי ה-VIP
היציע המזרחי: מאכלס את אוהדי הפועל באר-שבע במשחקיה הביתיים והוא מכיל כ-5,000 מקומות, לצד כ-50 מקומות המיועדים לבעלי נכויות
היציע הדרומי: מאכלס את אוהדי הפועל באר-שבע במשחקיה הביתיים הוא מכיל כ-3,200 מקומות. ביציע זה יתמקם ארגון האוהדים, אשר יהיה אמון על התפאורה והעידוד בזמן משחקים
היציע הצפוני: מכיל כ-3,200 מקומות ומאכלס את אוהדי הקבוצה האורחת. במשחקים הגדולים יחצה היציע לשני חלקים, כאשר האחד יכיל 1,600 מקומות לקהל היריב והשני יכיל 1,400 מקומות לקהל הביתי.
איך מגיעים:
האצטדיון ממוקם ברחוב האצ"ל 6, באר-שבע. שלושה צירים מובילים אל האצטדיון: כביש משכונת רמות, כביש משכונה ד' וכביש מכיוון שכונת נחל עשן. יש לציין כי בשלב זה ישנם כ-1,600 מוקמות חנייה, כאשר בעתיד יסללו כ-1,000 מוקמות חניה נוספים בחלק הצפוני.
הפועל באר שבע
הפועל באר שבע נוסדה ב-1949 והיא האלופה המכהנת בליגת העל. ברשימת התארים שלה ארבע אליפויות (1974/75, 1975/76, 2015/16 ו-2016/17) וגביע המדינה שהונף בעונת 1996/97.
הקבוצה נוסדה, כאמור, בשנת 1949 אך שלוש שנים מאוחר יותר, הוצאה מהליגה בטענה כי העיר מרוחקת מדי לאירוח קבוצות. ב-1955 הוקם המועדון מחדש. כעבור 10 שנים, בהנהגתו של המאמן היגוסלבי סלבקו מילוסביץ', העפילה הקבוצה לליגה הראשונה. ב-1970 ירדה הקבוצה לליגה השנייה אך עונה אחת בלבד לאחר מכן היא חזרה לליגה הראשונה והתמקמה באותה תקופה במרכז הטבלה.
שנות השיא של הקבוצה היו בעונות 1974/75 ו-1975/76 בהן זכתה בשתי אליפויות רצופות, תחת המאמן אמציה לבקוביץ'. לבקוביץ', שחקן הגנתי בעברו, חיזק את החלק האחורי ואת המשחק הטקטי של הקבוצה ושילב זאת עם משחק ההתקפי שנשאר מתקופתו של אלי פוקס. כמו כן, הצעירים שהעלה פוקס מקבוצת הנוער צברו ניסיון ויצרו קבוצה מגובשת עם השחקנים הוותיקים. השחקנים הבולטים בעונות האליפות היו השוער רוני מוסקוביץ', המגינים אורי בנימין ויעקב כהן, הבלם אלון בן דור, הקשרים מאיר ברד ואליהו עופר והחלוצים אברהם נומה ושלום אביטן, שהצטרף בעונת האליפות השנייה.
בשנת 1976 היו הפועל באר שבע ובית"ר ירושלים הקבוצות הראשונות בתולדות הכדורגל הישראלי, ששיחקו במפעל אירופאי - גביע האינטרטוטו, במסגרתו השיגו ניצחון אחד, שלוש תוצאות תיקו ושני הפסדים.
בשנים הבאות לא הצליחה באר שבע לשמור על המומנטום ונותרה הרחק מהצמרת. שנים אלו התאפיינו בחוסר יציבות: ב-1984 עלתה הקבוצה לגמר גביע המדינה (נוצחה על-ידי הפועל לוד), בעוד ששנה אחת לאחר מכן ניצלה מירידה במחזור האחרון עם ניצחון על בית"ר ירושלים. בשנת 1989 זכה המועדון לראשונה בגביע הטוטו לאחר ניצחון בגמר על מכבי נתניה.
שנות ה-90 היו מוצלחות יותר עבור קהל האוהדים האדום. איש העסקים, רן פסח, רכש את המועדון וקידם אותו לצמרת הליגה הראשונה. ב-1994 החלה הקבוצה את דרכה בגביע אופ"א והודחה במפגש כפול מול אריס סלוניקי. שנה לאחר מכן האדומים שידרגו את הופעתם במפעל זה והעפילו לסיבוב הבא אחרי ניצחון על טיראנה. המשחק הבא זימן להם מפגש כפול ויוקרתי מול קבוצת הפאר של ברצלונה: הספרדים הגיעו ארצה עם כוכביהם, יוהאן קרוייף, לואיס ויגו ואיבן דה לה פנייה. אצטדיון ווסרמיל לבש חג. האוהדים התרגשו, אך לוח התוצאות לא בישר טובות עם 7:0 בארץ ו-0:5 במשחק החוץ לזכות ברצלונה.
גביע המדינה היחיד אותו הניפה באר שבע בתולדותיה הושג בעונת 1996/7, בהנהגתו של אלי גוטמן על הקווים. האדומים ניצחו את מכבי תל אביב בגמר בכיכובם של ג'ובאני רוסו וסיאד חלילוביץ'. בעונה שלאחר מכן הקבוצה התדרדרה בעקבות מכירת מרבית שחקניה הבולטים וירדה לליגה השנייה. היא ספגה גם תבוסה כואבת (10:0) מול רודה ההולנדית, במסגרת גביע אירופה למחזיקות.
בתחילת שנות ה-2000 הקבוצה זכתה באליפות הליגה הלאומית וחזרה לליגה הראשונה, בהדרכתו של לופא קדוש ז"ל. שלוש שנים לאחר מכן הגיעה הפועל באר שבע לגמר גביע המדינה, אך הפסידה בפנדלים מול ר"ג. ב-2005 היא נשרה לליגת המשנה. המאמנים ניר לוין, מרקו בלבול וגילי לנדאו כשלו בניסיונות להחזרת הקבוצה מבירת הנגב לבמה המרכזית.
המפנה נרשם בסיום עונת המשחקים ב-2006/7, אז רכשה אשת העסקים, אלונה ברקת את הקבוצה מידיו של אלי זינו. באוגוסט 2007 ירד אבל כבד על המועדון עם מותו של החלוץ צ'סוואה סופוואה במהלך משחק אימון מול מכבי באר שבע.
בתום עונת 2008/9, תחת הדרכתו של המאמן גיא לוי, העפילה באר שבע לליגת העל ובמקביל זכתה בגביע הטוטו. למרות זאת, לוי החליט להתפטר ואת מקומו תפס גיא עזורי, שעזב אף הוא במהלך עונתו הראשונה לאחר לחץ מצד האוהדים. במאי 2010 קיבל המאמן ניר קלינגר את התפקיד וסיים את העונה במקום התשיעי המאכזב. גם הוא התפטר והמאמן גיא לוי מונה לקדנציה נוספת. האדומים לא הצליחו לתקוע יתד בצמרת וב-2012/13, עם אלישע לוי על הקווים, נקלעה הקבוצה למאבק דרמטי על הירידה וניצלה רק במחזורי הסיום.
בעונת 2013/14 חוו האוהדים האדומים רגעי נחת עם חזרתו של שחקן המועדון בעבר, אליניב ברדה, שהוביל את הקבוצה למקום השני. יחד עם מאור בוזגלו, הקבוצה נראתה נהדר והתמודדה עם מכבי תל אביב על תואר האליפות. העונה שלאחר מכן החלה בצורה מעט מהוססת עם הדחה מוקדמת מאירופה, אולם ההמשך ניפק לא מעט רגעי אושר עבור הקהל האדום, שמילא את וסרמיל ונהנה מניצחונות רבים. למאני טיים הגיעה באר-שבע מעט עייפה, כשסיימה לבסוף שלישית והובסה מול מכבי ת"א בגמר הגביע.
את עונת 2015/16 פתחה הקבוצה באצטדיון טוטו טרנר על שם יעקב טרנר שנבנה בעיר כאשר על הקווים המאמן ברק בכר. הקבוצה הודחה מאירופה כבר במסגרת סיבוב המוקדמות השני אחרי תיקו והפסד לת'ון, וגם הפתיחה בליגה הייתה מאכזבת עם שני הפסדים מחמישה משחקים – אך ההמשך היה מדהים עבור האדומים. 40 שנה ללא אליפות הסתיימו בזכיה דרמטית בצלחת הנכספת, אחרי דו קרב צמוד עם מכבי תל אביב עד המחזור האחרון. הקבוצה של אלונה ברקת ניצחה 1:3 את בני סכנין במחזור המכריע, ואליניב ברדה הניף את הצלחת. הקפטן, שכבש 14 שערים, אף זכה בתואר שחקן העונה של מנהלת הליגות לכדורגל. לצידו כיכבו בהתקפה גם אנתוני נוואקמה (11 שערים), בן שהר (9 שערים) ומאור מליקסון (7 שערים ו-8 בישולים). מהראן ראדי הצטיין בקישור, שיר צדק בלט בהגנה ודודו גורש הציג יכולת טובה בשער, בדרך לאליפות היסטורית.
טרנר הפך למבצר אמיתי וסיפק רגעים בלתי נשכחים גם בעונת 2016/17. הקבוצה רשמה מסע אירופי מרשים, במהלכו ניצחה את שריף ואלימפיאקוס במסגרת מוקדמות ליגת האלופות, אך נכשלה מול סלטיק בשלב הפלייאוף והמשיכה לשלב הבתים בליגה האירופית. האדומים ניצחו פעמיים את אינטר, לא הפסידו לסאות'המפטון והעפילו לשלב 32 הגדולות בדרך למפגש כפול נגד בשיקטאש. האווירה בבאר שבע הייתה מחשמלת, אך לא הספיקה בדרך ל-2:5 בסיכום שני המשחקים. עוד קודם לכן שחקניו של ברק בכר הספיקו לקטוף תואר נוסף, כאשר גברו על מכבי חיפה במשחק "אלוף האלופים", ובאמצע העונה זכו גם בגביע הטוטו אחרי 1:4 על הפועל קרית שמונה. גם בליגה המשיכה הקבוצה של ברק בכר להציג עליונות, בכיכובם של אנתוני נוואקמה (14 שערים ו-10 בישולים), בן שהר (14 שערים), מהראן ראדי (8 שערים ו-6 בישולים) ומאור בוזגלו (7 שערים ו-6 בישולים). בשלב הפלייאוף, אליו הגיעה באר שבע מהמקום הראשון, היא ניצחה פעמיים את מכבי תל אביב וזכתה באליפות שנייה ברציפות עם 85 נקודות (פער של 13 נקודות מהצהובים). בלם הקבוצה, מיגל ויטור, נבחר לשחקן העונה של מנהלת הליגות לכדורגל.
באר שבע המשיכה את הרצף גם בעונת 2017/18 - בתחילה, זכתה הקבוצה בתואר אלוף האלופים לאחר ניצחון 2:4 על בני יהודה תל אביב. בהמשך, הודחו האדומים בשלב הפלייאוף של ליגת האלופות על ידי מאריבור ונשרו לשלב הבתים של הליגה האירופית, שם סיימו במקום האחרון בבית והמסע האירופי שלהם תם. בסיום, לאחר עוד עונה בה הציגה יכולת טובה, היא לקחה את האליפות השלישית ברצף. חנן ממן, שהצטרף לקבוצה בחלון ההעברות של ינואר לאחר חצי עונה מוצלחת בהפועל חיפה, סיפק מספרים יפים (12 שערים ו-7 בישולים) לצד יכולת נפלאה ונבחר לשחקן העונה של מנהלת הליגות לכדורגל. מהראן ראדי שבר שיא בכדורגל הישראלי כאשר הפך לראשון שזוכה בשש אליפויות ברציפות. במשחק סיום העונה נגד מכבי נתניה, אליניב ברדה נכנס למגרש כמחליף לדקות בודדות ובכך ציין את משחקו האחרון בקריירה.
לאחר שלוש אליפויות רצופות, עונת 2018/19 הייתה פחות מוצלחת מבחינת האדומים לעומת אלו שקדמו לה. ברק בכר לא הצליח לגרום לקבוצה להמשיך את הרצף המרשים והיא ידעה עליות וירידות לאורך העונה. עם זאת, בסופו של דבר הצליחו האדומים להתברג בחלק העליון של הטבלה וסיימו במקום השלישי, שמוביל למוקדמות הליגה האירופית. בעונת 2019/20 הדריך את הקבוצה יוסי אבוקסיס. באותה עונה, אמנם האדומים שוב לא הצליחו להיות חלק מהמירוץ לצלחת האליפות, אך במפעל גביע המדינה הם עשו מסע מרשים, שהסתיים בסופו של דבר בהנפת הגביע וזכייה בתואר, שהובילה אותם גם להשתתפות במוקדמות הליגה האירופית בעונה שלאחר מכן.
גם בעונת 2020/21 נחלש מעמדם של האדומים בכל הקשור למאבק על צלחת האליפות והם לא לקחו חלק במירוץ. עם זאת, האדומים רשמו מסע מרשים בליגה האירופית, כאשר הצליחו להעפיל לשלב הבתים של המפעל, שם הם שובצו לבית עם לברקוזן, סלביה פראג וניס והצליחו לצבור 6 נקודות בסך הכל, מה שלא הספיק להם כדי להעפיל לשלב הבא. בינואר של אותה עונה יוסי אבוקסיס עזב את אימון הקבוצה ועל הקווים החליף אותו רוני לוי. את העונה סיימו ב"ש במקום הרביעי, מה שהקנה לה כרטיס למוקדמות הקונפרנס ליג, המפעל החדש של אופ"א. את עונת 21/22 התחילה הפועל ב''ש בסערה כאשר סיימה את הסיבוב הראשון במקום הראשון בטבלה וללא הפסד ליגה. בגביע הטוטו הקבוצה הגיעה אל הגמר שם הפסידה בפנדלים למכבי חיפה. בהמשך העונה האדומים מהנגב מעט נחלשו, רוני לוי מאמן הקבוצה דאז פוטר ואליניב ברדה החליף אותו בתפקיד עד סוף העונה. בפלייאוף העליון הדרומים ניסו לצמק את הפער מהירוקים אך ללא הצלחה וסיימו במקום השני בטבלה. בגביע המדינה הדברים הסתדרו יותר טוב עבור הבאר שבעים והם זכו בגביע אחרי ניצחון בפנדלים על האלופה מכבי חיפה.
עונת 22/23 נפתחה בצורה חיובית עבור האדומים מהנגב עם ניצחון במשחק אלוף האלופים נגד מכבי חיפה. גם בזירה האירופית אליניב ברדה רשם הישג כשהקבוצה העפילה לשלב הבתים של הקונפרנס ליג הקבוצה אמנם לא הצליחה לעלות מהבית אך סיימה את הקמפיין עם טעם טוב וניצחון 0:4 על אוסטריה וינה. בגזרת הגביע, האדומים-לבנים רשמו אכזבה לעומת הזכייה של העונה הקודמת כשהודחו בסיבוב ח' של התחרות לאחר הפסד 2:1 למ.ס. אשדוד. בליגה, הקבוצה הייתה המתחרה הישירה של מכבי חיפה על התואר הנכסף כשהחזיקה במקום השני לאורך רוב העונה ובסיומה.